We Drive Solar: deelauto’s zijn de toekomst

Het autobezit neemt sterk af en deelauto’s zijn de toekomst, daarvan is Robin Berg overtuigd. Begin 2019 had Utrecht, in aanwezigheid van de koning, de wereldprimeur van de eerste deelauto’s van We Drive Solar, en de eerste zongestuurde laadpaal ter wereld die kan laden én ontladen. “We hebben voor het eerst een open standaard neergezet voor het laden en ontladen van elektrische auto’s zodat iedereen er gebruik van kan maken”, vertelt Robin.

Lokaal opgewekte stroom

We Drive Solar is een elektrisch deelautoproject dat gebruikmaakt van lokaal opgewekte zonnestroom. Bewoners van Utrecht en andere steden kunnen tegen een vast maandelijks bedrag en een kilometervergoeding beschikken over groeiende vloot van elektrische auto’s die draaien op lokaal opgewekte groene stroom. Deze stroom wordt getankt bij slimme laadpalen die opgeslagen zonne-energie leveren, ook als de zon niet schijnt. “De gemeente Utrecht is verantwoordelijk voor de openbare ruimte en besluit waar parkeer- en oplaadplekken komen voor (deel)auto’s”, zegt Robin. “In opdracht van de gemeente verzorgen wij de plaatsing van 200 laadpalen in de stad, mede gefinancierd door Energiefonds Utrecht.”

Autobatterij slaat energie op

Robin Berg is ooit met het Energiefonds begonnen als exploitant van zonnepanelen op schooldaken in Utrecht en omgeving. “Vervolgens zijn we gaan kijken hoe we die zonne-energie slimmer en 24 uur per dag kunnen inzetten. Daarvoor hebben we met een aantal partners een technologie ontwikkeld waarbij de autobatterij duurzame energie van zon en wind kan opslaan. Dat is vrij succesvol gebleken. Vervolgens hebben we het deelautobedrijf We Drive Solar opgezet, omdat we zien dat dit met name in steden de toekomst is. Feitelijk verdienen die auto’s geld als er klanten in rijden, maar we kunnen de auto’s ook laten verdienen als ze stilstaan. Want met ons energiesysteem is de batterij toegankelijk voor de energiemarkt. Als de auto’s stilstaan, kunnen we ze zonne- en windenergie laten opslaan op de momenten dat het goedkoop is en het daarna teruggeven aan het net. Is de zon weg en de stroom weer duur, dan kan de opgeslagen stroom worden gebruikt.”

Alsof het je eigen auto is

Er zit een enorme CO2-winst in gedeelde auto’s op zonne-energie, vooral omdat ze ook nog duurzame energie opslaan die ’s nachts gebruikt kan worden. “Met deze technologie creëren we de mogelijkheid om naar 100% duurzame energie te gaan. Al onze particuliere klanten doen hun auto weg en soms zelfs een bedrijfsauto. Deelnemers kunnen beschikken over een Renault Zoe of een Tesla model 3. Je gebruikt hem alsof het je eigen auto is en kunt er zelfs mee op vakantie, ze hebben een actieradius van 300 kilometer. De auto’s staan op vaste plekken met een eigen laadpaal zodat je nooit hoeft te zoeken naar een parkeerplek en altijd zeker weet dat je de auto weer is opgeladen voor de volgende klant. Er zijn nu rond de 50 vaste parkeerplekken in de stad Utrecht. De huidige vloot bestaat uit 75 auto’s; elke maand komen er nieuwe bij. De meeste staan in Utrecht, maar ook in Amsterdam, Zoetermeer en Driebergen zijn ze te vinden. We doen projecten in kleinere plaatsen zoals Houten en Driebergen waar belangstelling is om de tweede auto te vervangen. Maar de grootste opschaling gaat de komende jaren echt in de steden plaatsvinden.”

Nieuwbouwprojecten

“In de stad Utrecht worden op korte termijn 10.000 huizen gebouwd en ook in de andere steden breidt het aantal woningen enorm uit. We werken samen met nieuwbouwontwikkelaars om te zorgen dat zij minder parkeerplaatsen hoeven te realiseren en de mobiliteit met deelauto’s kunnen organiseren. Waar mogelijk,  integreren we het concept van We Drive Solar in het nieuwbouwproject. Daardoor zijn veel minder parkeerplaatsen nodig en kunnen de auto’s ook worden ingezet als energiebuffer voor de zonnepanelen die op de nieuwe huizen komen. Samen met de juiste partners proberen we de problematiek integraal te benaderen om alle oplossingen met één product te realiseren.”

 

 • 19.874 ton CO2-uitstoot
  bespaard per jaar

Robin Berg Ondernemer

“Als de deelauto’s stilstaan, slaan ze zonne- en windenergie op”

Vergelijkbare projecten

 • Horeca

  Restaurant deKleineBaron heeft de meest energiezuinige vaatwasser

  Project bekijken
 • Sport

  Tennisvereniging ULTC-Iduna: energiezuinige ledverlichting voor 10 tennisbanen

  Project bekijken
Confidental Infomation