Succesvolle facelift bronwaterproject De Mossen

“Het gaat heel goed met het oudste bronwaterproject van Nederland”, vertelt Bob Bloemers van Groep Duurzame Energie, dat het project in de Houtense wijk De Mossen in 2018 overnam van Eneco. De warmtepompen werden vervangen en het net dat het bronwater door de wijk transporteert werd geoptimaliseerd door alle transportpompen te vervangen voor energiezuiniger exemplaren. “De pompen hadden twee standen: aan of uit. Dus stonden ze 24 uur per dag aan, want het hele circuit ging draaien als maar één woning warm water vroeg. Door het nieuwe beheersysteem gaan de pompen alleen aan als het nodig is, dat scheelt veel energie.”

Energiebesparing van ruim 600 ton CO2

“In de berekeningen die we begin 2019 met het Energiefonds Utrecht deelden, kwamen we uit op een energiebesparing van ruim 600 ton CO2 per jaar. Inmiddels zien we in de energierekening de verwachte forse daling en daarmee ook de besparing. We hebben dit bronwaterproject kunnen realiseren met hulp van het Energiefonds, dat een hele plezierige partner is om dit soort complexe projecten net wat makkelijker te maken. Wij zijn sterk groeiend, onze ambitie is binnen vijf jaar tot de top 5 warmteleveranciers van Nederlandse te behoren. Voor nieuwe projecten in de provincie Utrecht kloppen we zeker weer aan bij het Energiefonds.”

Twee trappen op en af met de warmtepomp

“De grootste operatie binnen het bronwaterproject was het vervangen van de warmtepompen die technisch aan het einde van hun levensduur waren. Dat was een hele kluif; de warmtepompen wegen 250 kilo en zijn zo groot als een staande koelkast: 2 meter hoog en een halve meter breed en diep. Ze zijn er bij de bouw van de huizen met een hijskraan ingezet en daarna is het dak erop geplaatst. Het lukte ons niet om de oude pompen er heelhuids uit te krijgen, via de draaiende trappen twee verdiepingen omlaag. We hebben ze allemaal moeten demonteren in de woning en in stukken naar beneden gehaald. De nieuwe warmtepompen, bijna net zo groot en zwaar, moesten via datzelfde trapgat omhoog. Dat paste dus niet, ook niet via het raam zonder het hele kozijn eruit te halen. Een gat in het dak en daar een dakraam plaatsen was financieel ook niet de beste oplossing.”

Traploperrobot

“Onze mannen hebben een plan uitgewerkt met de fabriek in Zweden zodat de garantie in tact bleef. Het is uiteindelijk een heel innovatief project geworden. De warmtepompen zijn in twee delen naar boven gebracht en daar gemonteerd. Om die twee zware delen naar boven te krijgen hebben we een traploperrobot laten ombouwen die eigenlijk dient om mensen in een rolstoel de trap op te helpen. Toen we eenmaal op stoom waren, ging het snel. In een jaar tijd is het gelukt en dat was ook het streven, want voor de subsidieregeling moest het binnen een bepaalde tijd klaar zijn. In totaal hebben we 310 modulerende pompen geplaatst waardoor de energierekening van de bewoners inmiddels significant lager is.”

Bob Bloemers Commercieel Directeur

“We hebben dit bronwaterproject kunnen realiseren met hulp van het Energiefonds, dat een hele plezierige partner is om dit soort complexe projecten net wat makkelijker te maken.”

Vergelijkbare projecten

Confidental Infomation