Staalconstructiebedrijf kiest voor duurzame energie

Puien, trappen en zelfs meubels; eigenlijk alles met staal wordt prachtig ambachtelijk gemaakt door Conmedra Steel+Design in Nieuwersluis. “Wij maken wat de klant vraagt. Al sinds 1957 leveren we custom made stalen producten aan particulieren, aannemers en architecten”, vertelt directeur-eigenaar Nely Hos. Met echtgenoot en rechterhand Jan kan zij prima spiegelen. “Jan regelt klussen waarvan ik me afvraag hoe we het zullen aanpakken.”

Dubbelgeïsoleerde werkplaats

Verduurzaming van het pand waarin Conmedra nu 25 jaar zit, is daar een goed voorbeeld van. Het pand uit de jaren ’50 was vroeger een houtloods. “We hebben het na aankoop meteen dubbel geïsoleerd, zowel het dak als de wanden. Je wilt natuurlijk niet voor de buitenlucht stoken”, zegt Nely. “Ook de verlichting is al eens vervangen door energiezuinige tl’s. Als die zijn afgeschreven zou ledverlichting nog wel een keer een slag kunnen opleveren. Onze nieuwste energiebesparende maatregel is net gedaan: we hebben 200 zonnepanelen op het bedrijfsdak laten plaatsen.”

Over de streep getrokken

Geen gekke keuze, want het bedrijf verbruikt vooral veel stroom om te lassen en kwam daardoor op 55.000 kWh per jaar. “Als je boven de 50.000 kWh zit, verplicht de overheid je om energiebesparende maatregelen te nemen”, weet Jan. “Door een lening te verstrekken heeft het Energiefonds Utrecht ons over de streep getrokken om voor zonnepanelen te kiezen. Het is een pittige investering, maar uiteindelijk was de keuze niet zo ingewikkeld: de maandelijkse energiebesparing zal redelijk in de pas lopen met de aflossing die we de komende vijf jaar moeten doen.” De opgeslagen energie wordt niet teruggeleverd aan het net. Daar zijn twee redenen voor: “Als je zonne-energie opslaat, kun je het gebruiken op het moment dat je het nodig hebt, ook als er geen zon is. En, terugleveren aan het net wordt naar verwachting in de toekomst problematischer en we zijn liever self supporting. De twee accu’s nemen weinig plaats in maar kunnen een behoorlijke hoeveelheid energie opslaan.”

Snel gelopen koers

Ook Conmedra heeft het lastiger in deze tijd; Nely merkt dat zeker particulieren veel behoudender zijn sinds corona. “Eerst ging iedereen opruimen en verbouwen en verkochten we veel trapjes naar de tuin. Maar de aanvragen lopen terug, mensen geven minder uit. Wij zitten in de afbouw en daarin worden minder projecten opgestart. Wij maken ook stalen deuren en kozijnen die op dit moment heel trendy zijn, maar er is veel concurrentie. Zwart staal is nu heel populair, over drie jaar is alles weer wit”, lacht ze. In een onzekere tijd is liquiditeit wel een ding en daarom besloten ze contact op te nemen met het Energiefonds voor een duurzaamheidslening. “Twee jaar geleden was het Energiefonds een van de sprekers op een regionale bijeenkomst. Dat heeft ons op het spoor gezet om erover na te denken. Toen we het besluit eenmaal genomen hadden, was het een snel gelopen koers. Het Energiefonds hanteert een zeer aantrekkelijk rentepercentage en heeft ons buitengewoon goed geholpen.”

 

 

Nely Hos Directeur-eigenaar

“Als je zonne-energie opslaat, kun je het gebruiken op het moment dat je het nodig hebt”

Vergelijkbare projecten

  • Sport

    Tennisvereniging ULTC-Iduna: energiezuinige ledverlichting voor 10 tennisbanen

    Project bekijken
  • Laadpalen

    Utrecht krijgt het energie- en mobiliteitssysteem voor de toekomst

    Project bekijken
Confidental Infomation