Ledverlichting in biokunststof profielen voor Manege Rijnenburg

Al 25 jaar kunnen volwassenen en kinderen voor pony- en paardrijlessen en allerlei leuke activiteiten terecht bij Manege Rijnenburg in Nieuwegein. Om meer comfort te bieden aan ruiters en paarden én het milieu te sparen, kozen zij voor verduurzaming in de vorm van ledverlichting. Ze investeerden in ruim 400 meter aan lichtbanen voor de stallen en de twee manegerijbanen. Volgens leverancier Ruplex leveren de lichtbanen een CO2 reductie van 62 kilo per meter op. Met deze ledverlichting is de besparing gemiddeld 60% en is de investering er in drie jaar uit.

Duurzaamheidslening Energiefonds gaf de doorslag

Door een promotie van verduurzaming bij sportclubs kwam Rianca Willekes van Manege Rijnenburg via de gemeente terecht bij Energiefonds Utrecht. “We wilden de oude en energieverslindende tl-bakken graag vervangen en zijn gaan kijken bij een rijvereniging waar nieuwe ledverlichting hing. We vonden het heel mooi, maar door Corona zijn onze inkomsten gedaald. Dat we een deel konden lenen bij het Energiefonds gaf de doorslag; anders hadden we deze aanschaf uitgesteld. De lening was snel geregeld omdat wij een keurige offerte hadden en de aanvraag binnen de richtlijnen van Energiefonds Utrecht past.”

Suikerriet en olifantengras

De nieuwe verlichting zet een extra stapje in duurzaamheid doordat de profielen waarin de verlichting hangt van biokunststof én recyclebaar zijn. Leverancier Ruplex maakt de armaturen met bouwstoffen als suikerriet en olifantengras dat door Nederlandse boeren verbouwd wordt. Rianca koos voor ledverlichting die daglicht geeft. “Voor de paarden is dat heel belangrijk: het stimuleert de hormonenaanmaak en de gezondheid. Wij werken veel ’s avonds en vinden het ook fijn om goed licht te hebben dat bovendien dimbaar is. Van de leverancier mogen wij testen met sensoren die zorgen dat de verlichting automatisch op een prettig niveau aangaat als wij op de rijbaan komen. Daardoor is de besparing nog hoger, want het licht gaat vanzelf aan, uit of minder fel als dat nodig is. We zijn er heel blij mee.”

Rianca Willekes instructeur Manege Rijnenburg

“Zonder de duurzaamheidslening van het Energiefonds hadden we nog even gewacht met de aanschaf van ledverlichting.”

Vergelijkbare projecten

Confidental Infomation