Houtgestookte ketel verwarmt bedrijfshal en woningen

Met eenmanszaak Meervoud ondersteunt Wijnand Vos de productontwikkeling van zijn tweede bedrijf, Plexwood, leverancier van meerdere houtsoorten voor vloeren en wanden. “Het restproduct van onze houtverwerking brachten wij altijd naar een andere locatie waar het werd gebruikt voor verwarming. Toen de productie sterk toenam, zijn we het zelf gaan verwerken. Dat bespaart transport en is beter voor het milieu”, legt Wijnand uit.

Van restproduct naar briketten

“We verhakselen het restproduct en maken er briketten van. Die gebruiken we voor de net aangeschafte kachel die ons hele terrein verwarmt: een grote bedrijfshal, een garage en twee privéwoningen. We zijn heel bewust met milieu bezig. Dat we een houtproduct hebben is al goed, want daarin leg je CO2 vast. Zeven jaar geleden hebben we 92 zonnepanelen geplaatst die goed zijn voor ongeveer eenderde van ons elektriciteitsverbruik. Nu is met ondersteuning van Energiefonds Utrecht een houtgestookte cv-installatie aangeschaft die met briketten gestookt wordt waardoor we vrijwel geen gas meer verbruiken. En zonnecollectoren om de woningen van warm water te voorzien, zodat die grote houtkachel in de zomer niet hoeft te draaien.”

Gunstige rente

De leverancier van de ketel, Bio Energie op Maat, wees Wijnand erop dat er mogelijkheden zijn voor financiering. “Ik wist wel dat we gebruik konden maken van de subsidieregeling. De lening van het Energiefonds die we daarnaast hebben is heel handig, zo houden we liquide middelen vrij. Het was een mooi aanbod, op een lening tot € 50.000 zat de gunstigste rente. De rest hebben we zelf gefinancierd. De aanvraag ging vrij makkelijk, ik vind dat ze dat allemaal goed geregeld hebben.”

Eigen stadsverwarming

De oude gasinstallatie van vier cv-ketels en drie heaters is inmiddels vervangen door de nieuwe houtgestookte ketel. “Eerst is het bedrijfspand aangesloten, dat is de snelste besparing. Om een verbinding met de huizen te maken is een leiding van 30 meter ingegraven. Naast het gebouw staan twee containers. In een zitten de briketten, die er van bovenaf ingaan en automatisch in de kachel rollen. In de andere container zit de kachel en een groot vat met 2500 liter water dat op temperatuur wordt gehouden. Door het pand loopt een grote leiding, waardoor het water getransporteerd wordt, het is eigenlijk onze eigen stadsverwarming.”

  • 20.700 ton CO2-uitstoot
    bespaard per jaar

Wijnand Vos Eigenaar

“We verhakselen ons restproduct en maken er briketten van die we gebruiken voor de net aangeschafte kachel die ons hele terrein verwarmt.”

Vergelijkbare projecten

  • Woningbouw

    Quick scan leidt tot keuze voor ledverlichting bij Van Bekkum

    Project bekijken
Confidental Infomation