Het Vogelnest kan weer jaren mee na flinke renovatie

Meerdere generaties hebben mooie herinneringen aan kinderspeelplaats Het Vogelnest in Bunnik. “Deze schoolreislocatie voor kleuters heeft zich al zestig jaar bewezen”, zegt voorzitter Barbe Messing. “Maar na al die jaren waren de speelplaats en de gebouwen hard toe aan renovatie. Naast het plaatsen van een nieuwe keuken en toiletten, moest het grote groepsgebouw geïsoleerd en brandveilig gemaakt worden volgens de huidige normen. Vroeger kwam er een bus met kleuters, nu zijn dat er minimaal twee en is het aantal bezoekertjes zo gegroeid dat het pand moest worden uitgebreid. En omdat we ook in de winter open willen, was een andere verwarmingsbron nodig.”

Straalkachels worden infraroodpanelen

Om het hele project te kunnen bekostigen werd voor een gedeelte van de bouwkosten crowdfunding opgezet. “Jong en oud zette zich daarvoor in; mooi om te zien dat ook kinderen ervoor knokken. Onderdeel van de renovatie is isolatie van dak en gevel en het plaatsen van dubbelglas. De straalkachels zijn vervangen door infraroodpanelen, de boiler is eruit en alle lampen zijn nu led. In totaal was minimaal drie ton nodig en gelukkig vonden we Energiefonds Utrecht bereid om het laatste gat te dichten. Naar verwachting gaan we op jaarbasis 4.000 kilo CO2 besparen. In de toekomst willen we graag de buiteninrichting aanpakken en zonnepanelen plaatsen, maar daar moeten we eerst voor sparen.”

Lekker vies worden

Het doel van dit natuurgebied met 1.2 ha speelweide is dat kleuters buiten in de vrije natuur lekker vies kunnen worden en in alle veiligheid kleine beestjes ontdekken. “Er wordt al zo lang enthousiast gebruik van gemaakt: de derde generatie Utrecht speelt hier nu. Ik hoor heel vaak dat het een van de leukste jeugdherinneringen is die bijdraagt aan de natuurbeleving. Super dat Het Vogelnest er met hulp van het Energiefonds weer een lange periode tegenaan kan.”

Barbe Messing Voorzitter

“Drie generaties Utrecht hebben mooie jeugdherinneringen aan Het Vogelnest”

Vergelijkbare projecten

Confidental Infomation