Gasloos gezinshuis De Grote Geer opent deuren

De omvangrijke verbouwing van gezinshuis De Grote Geer in Houten ligt op koers, al laten het bestelde glas en de zonnepanelen langer op zich wachten dan gepland. De boerderij is gasloos geworden en duurzaam verbouwd, mede dankzij de duurzaamheidslening van Energiefonds Utrecht. Initiatiefnemer Wim Diepeveen vertelt dat het gezinshuis beter geïsoleerd is dan een nieuwbouwwoning. “Dat komt door een foutje; er is 20 cm isolatie aangebracht in plaats van 15 cm. Dat is uiteindelijk in ons voordeel”, zegt Wim. “Het aftimmeren aan de binnenkant was daardoor wat lastiger, maar de boerderij is wel extra goed geïsoleerd. De berekende jaarlijkse besparing van ruim 114.000 kg CO2 gaan we denk ik makkelijk halen.”

Grote belangstelling

In april 2020 zijn de verbouwwerkzaamheden aan het voormalig multicultureel centrum van start gegaan en in het voorjaar van 2021 vangen Wim Diepeveen en zijn vrouw de eerste vijf jongeren op. “Maximaal tien kinderen die als gevolg van traumatische ervaringen niet meer in een normaal gezin kunnen functioneren, kunnen door ons worden opgevangen in gezinshuis De Grote Geer”, vertelt Wim. “Door de coronamaatregelen loopt het aantal meldingen van huiselijk geweld op, dat is zorgelijk. De belangstelling voor De Grote Geer is groot: we hebben al meer dan dertig aanmeldingen. Zoveel jongeren kunnen we niet plaatsen, daarom werken we inmiddels met een wachtlijst.”

“Het nevenstaande bouwhuis wordt gebruikt als gezinshuis, maar ook voor buurtactiviteiten. Een groep vrijwilligers uit de buurt werkt volop aan de voorbereidingen van activiteiten. Het vraagt creativiteit om straks grotere activiteiten te doen, want de fondsenwerving gaat nog moeizaam. Als we open zijn zal de publiciteit wel beter op gang komen. We halen nu ook regelmatig de krant; het AD schreef onlangs over een jongerenproject: twintig jongeren van de schildersvakschool wilden het hele voorhuis komen schilderen in twee weken tijd. Dat was een leuke actie die ons helpt, en zij vonden het mooi omdat de jongeren die wij opvangen hun leeftijd hebben. Dan komen de gesprekken op gang en denken ze toch wel: verrek, we hebben het niet zo slecht thuis.”

    Wim Diepeveen Initiatiefnemer

    De berekende jaarlijkse besparing van ruim 114.000 kg CO2 gaan we denk ik makkelijk halen.”

    Vergelijkbare projecten

    Confidental Infomation