Buurtstroom mikt op twintig zonnestroomprojecten

In de provincie Utrecht lopen inmiddels elf collectieve zonnestroomprojecten van Buurtstroom met ieder gemiddeld zo’n vijftig deelnemende buurtbewoners. “Voor de 210 zonnepanelen voor het Griftkwartier verstrekte Energiefonds Utrecht ons in 2018 een lening. “Daar waren we heel blij mee”, vertelt penningmeester Rama Jagerman. “De gemiddelde klimaatwinst van dit project is 49.000 kWh per jaar en het afgelopen jaar haalden we zelfs bijna 55.000 kWh. Daarmee konden achttien huishoudens een jaar lang van energie worden voorzien en bespaarden we ruim 25.000 kilo CO2.”

Meer mogelijkheden door aangepaste subsidieregeling

Al sinds 2010 zetten Utrechters zich in om samen energie op te wekken, op kleine en grote daken en velden. Energiecoöperatie Buurtstroom werd opgericht toen de postcoderoosregeling in 2015 verbeterde. Nu de overheid de subsidieregeling opnieuw verandert, gaat de energiebelastingverlaging niet meer rechtstreeks naar de deelnemers, maar via de coöperatie naar de leden. “Naast dat we onze organisatie hierop gaan aanpassen levert dit ook meer mogelijkheden op,” zegt Rama.

“Met de nieuwe regeling hebben bewoners vijftien jaar inkomstenzekerheid en hoeven zij de panelen niet meer te verkopen bij verhuizing. Coöperaties kunnen makkelijker externe financieringen doen zoals een lening aanbieden voor een paneel dat een deelnemer gedeeltelijk wil kopen. “Coöperaties kunnen makkelijker externe financieringen aantrekken, waardoor een deelnemer de kans heeft op een lagere inleg per paneel”.

Of via crowdfunding, waardoor meer vermogende deelnemers een groter bedrag kunnen inleggen als lening voor anderen. Het is nog onduidelijk of we daardoor meer projecten van de grond gaan krijgen, want binnen Utrecht is de beschikbaarheid van daken nu de grootste uitdaging.”

Nieuwe projecten in Utrecht en Amersfoort

Buurtstroom is heel trots op de elf centrales die nu draaien en mikt voor de komende jaren op twintig. “We zijn een jonge organisatie die echt nog een stuk verder wil groeien. De lening die we van Energiefonds Utrecht kregen voor onze eerste centrale heeft ons goed op gang geholpen; financieringen voor volgende centrales konden we zelf rondkrijgen. Met de nieuwe subsidieregeling kan het wel weer interessant worden om een deel te financieren. We starten binnenkort met nieuwe projecten in Utrecht en Amersfoort en delen de successen en uitdagingen zodat anderen daar ook van kunnen leren. Kennisoverdracht vinden we belangrijk; uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel, namelijk het realiseren van de energietransitie.”

Rama Jagerman Penningmeester

“We hebben allemaal hetzelfde doel: het realiseren van de energietransitie, mooi als dat samen met de buurt kan”

Vergelijkbare projecten

  • Woningbouw

    Lokale zonnestroom zonder investering: Delen Duurzame Energie start met 3.000 zonnepanelen

    Project bekijken
Confidental Infomation