Aanschuiven bij klimaatneutraal restaurant Concours

Duurzame ondernemers Lisa en Alex Zeelenberg koken met de natuur in hun restaurant. Ze kiezen voor lokale producten, gaan naar de moestuinen en kennen de boer. Vijf jaar geleden namen ze eetcafé Te Koop in de Utrechtse Biltstraat over, waar Alex al jaren de chef-kok was. Gasten kregen er goed eten geserveerd en konden meubeltjes kopen in het winkeltje. Het stel wilde zich focussen op het eten besloot al snel om het pand helemaal leeg te vegen en er hun eigen identiteit en een nieuwe naam aan te geven.

Schuif lekker aan, Alex kookt voor je

Lisa vertelt dat Restaurant Concours een soort huiskamer werd waarin je kunt komen eten. “Schuif lekker bij ons aan, Alex kookt voor je. In de afgelopen vier jaar is Concours ontwikkeld tot een drukbezocht ambachtelijk restaurant waar we trots op zijn. Maar op een gegeven moment liepen we in de keuken tegen beperkte mogelijkheden en verouderde apparatuur aan, waardoor het niet lukte om wat uitdagender te koken. Voor ons is natuur de essentie en dat wilden we ook in ons pand doorvoeren: duurzame apparatuur en een warmtepomp.”

Duurzaam ondernemen: oud pand als nieuw

Ze kozen voor een nieuw pand in de Biltstraat, dat ook een oud pand was waar het in de zomer te warm was en in de winter koud en vochtig. “We hebben een nieuwe pui met dubbelglas laten plaatsen, de keuken verduurzaamd en het restaurant naar onze zin ingericht. In september 2020 is het geopend, helemaal klimaatneutraal, gasloos, goed geïsoleerd en altijd op de juiste temperatuur”, vertelt Lisa trots. “Het Energiefonds Utrecht was nieuwsgierig naar ons duurzame ondernemersplan en vond het bijzonder dat wij in coronatijd deze investering gingen doen. We zijn heel blij met de duurzaamheidslening die het Energiefonds verstrekt heeft. Onze vaste gasten die de afgelopen vijf jaar met ons meegegroeid zijn, wilden ons ook ondersteunen om verder te ontwikkelen en deden mee aan een crowdfundingsactie. Het is heel bijzonder om je gesteund te voelen door zoveel mensen.”

Met de dag leven

Als ondernemer vindt Lisa het heel lastig om met de dag te leven, maar in coronatijd kan dat niet anders. “Je probeert goed te plannen en vooruit te denken, maar dat kan nu echt niet. Je moet je gasten constant teleurstellen want de regels wijzigen steeds. Horeca gaat over gastvrijheid en mensen een mooie avond bezorgen, maar nu moet je soms politieagent spelen. Aan de andere kant hebben we heel veel geluk dat ons nieuwe pand ook overdag open kan zodat we lunch en diner kunnen draaien. Mensen gaan ook op andere tijden uit eten, waardoor we op anders stillere avonden nu ook vol zitten en vaker lunchgasten hebben. Er staan bij ons grotere tafels voor vier personen. De mooie tafel waar je gezellig met z’n twaalven omheen kon zitten heb ik er nu maar niet ingezet. Die staat in de opslag voor betere tijden.”

Alex en Lisa Zeelenberg Eigenaren restaurant Concours

“We zijn heel blij met de duurzaamheidslening die het Energiefonds verstrekt heeft.”

Vergelijkbare projecten

Confidental Infomation