250 zonnepanelen op bedrijfsdak van broers De Jong

Aan de Waardsedijk in Montfoort delen de broers De Jong een bedrijfspand dat verduurzaamd is met ledverlichting en bewegingssensoren. Om ook nog hun bedrijfsdak te kunnen voorzien van 250 zonnepanelen zochten ze contact met het Energiefonds Utrecht.

Meer producten versturen

Marc de Jong levert met zijn groothandel Profipack.nl verpakkingsmaterialen aan productiebedrijven zoals meubelindustrie, metaalbewerking en ijzerwarenwinkels, maar ook veel aan webshops en particulieren. “We zijn inmiddels met twaalf man en leveren door heel Europa”, zegt Marc. “Door corona hebben we het extra druk, want veel ondernemingen zijn genoodzaakt om fysieke winkels te sluiten en hun producten online aan te bieden en te versturen. Daarvoor hebben ze verpakkingsmaterialen nodig zoals kartonnen dozen, tape en opvulmaterialen; en dat vinden ze bij ons! Om onze bestellingen te verwerken zijn toch handjes nodig en met de coronaperikelen hebben wij ook te maken met minder personeel op de werkvloer. Gelukkig vangen studenten dat graag op. Zij hebben eerder bij ons stage gelopen en werken hier nog wel eens. Omdat ze nu niet naar school gaan, hebben ze de tijd om extra te werken.”

Vergroenen van schoolpleinen is de trend

Hoveniersbedrijf Jasper de Jong huist in hetzelfde pand. Hij heeft er een kantoor en opslagruimte voor materiaal en materieel: het staat vooral vol met machines en aanhangers. Het bedrijf met twintig medewerkers doet aanleg en onderhoud van tuinen. “Van stadstuinen tot hele parken en alles wat ertussenin zit”, vertelt Jasper. “Veel particulieren zijn op dit moment wat terughoudender en verschuiven opdrachten naar het najaar. Maar we hebben de komende maanden volop werk, want het vernieuwen en vergroenen van schoolpleinen is op dit moment een trend.”

Duurzaamheid is een hot topic

“Wij zijn een groenbedrijf en maken goede stappen in verduurzaming”, zegt Jasper. “Scholen, ziekenhuizen en verzorgingshuizen die wij als klant hebben, verlangen van ons dat we daarin meedenken en de beste opties aandragen. Anders mogen we ook niet meeschrijven met nieuwe opdrachten. Daarnaast vind ik het zelf ook belangrijk dat we allemaal een steentje bijdragen.” Ook in de verpakkingsindustrie is duurzaamheid een hot topic. Er wordt continu gezocht naar alternatieve producten die duurzamer zijn. “Veel mkb’ers kiezen nog niet voor zo’n variant die vaak het dubbele kost”, vertelt Marc. “Zolang het niet verplicht is, zal die verschuiving nog wel even duren. Er wordt wel meer gebruikgemaakt van papieren opvulmaterialen. Al is dat niet altijd duurzamer omdat goed plastic prima te recyclen is, maar plastic heeft nou eenmaal een slechte naam.”

Burgemeester en wethouder op bezoek

In januari kwamen de wethouder en de burgemeester van Montfoort op bedrijfsbezoek om te bekijken waar we heen zijn verhuisd. “Toen we vertelden dat we ons dak wilden voorzien van zonnepanelen, raadde de wethouder aan om bij het Energiefonds Utrecht aan te kloppen voor een financiering. Het was een kwestie van gegevens documenteren en doorsturen, toen was het voor elkaar”, zegt Jasper. “Wat wij nu betalen aan energie, is minder dan de opbrengst; we gaan straks terugleveren”, voegt Marc enthousiast toe.

Jasper (links op de foto) en Marc de Jong Eigenaren van Jasper de jong Hoveniersbedrijf en Profipack Verpakkingsmaterialen

“Toen we vertelden dat we ons dak willen voorzien van zonnepanelen, raadde de wethouder aan om bij het Energiefonds Utrecht aan te kloppen voor financiering.”

Vergelijkbare projecten

Confidental Infomation