Zelfvoorzienend door zonnepanelen

De specialiteit van Westeneng’s Koel- en Fruitbedrijf in Bunnik is perenteelt. Naast meerdere perensoorten worden ook appels, aardbeien en kersen geteeld. Als het rijpe fruit geplukt is, wordt het gekoeld in het koelhuis zodat het bedrijf vrijwel het hele jaar vers fruit kan leveren.

Zelfvoorzienend

Eveline Westeneng vertelt dat het fruitteeltbedrijf zoveel mogelijk verduurzaamt. “We telen duurzaam en vinden het belangrijk om ook de energie duurzaam te stroomlijnen. Ons koelhuis gebruikt behoorlijk wat energie. Door daar zonnepanelen op te leggen, zijn we nu in principe zelfvoorzienend. Het past in ons bedrijfsconcept om te zorgen dat onze werkwijze ook goed is voor het milieu.” In de zomer wordt minder gekoeld dan in het najaar, dat heeft te maken met de oogsttijd. De 668 zonnepanelen zullen op jaarbasis alle benodigde stroom opwekken: ruim 150.000 kW/u.

Groene investeringen

“Van fruitteelt word je niet erg rijk, dus voor dit soort groene investeringen moet je aankloppen bij een bank en naar andere financieringsmogelijkheden zoeken. De gemeente Bunnik tipte ons over het Energiefonds Utrecht. Het contact verliep heel plezierig. Ze hebben duidelijk uitgelegd hoe het werkt, wat je moet indienen en hoe het proces verloopt. We konden bedrag lenen en betalen dat binnen 10 jaar terug. En de zon gaat ons daarbij helpen.”

Eveline Westeneng

“De zon gaat ons helpen met het terugbetalen van de lening”

Vergelijkbare projecten

 • Ondernemer met bedrijfspand

  Staalconstructiebedrijf kiest voor duurzame energie

  Project bekijken
 • Vastgoed

  Uco: 150 werkplekken in een innovatief en energieneutraal bedrijfsverzamelgebouw

  Project bekijken
 • Horeca

  Restaurant deKleineBaron heeft de meest energiezuinige vaatwasser

  Project bekijken
Confidental Infomation