Tien gasloze kluswoningen in Kanaleneiland

Alliantie+ is een serviceprovider waar de bewoners zelf aan de knoppen kunnen zitten bij het uitzoeken van oplossingen op componentniveau om de eigen woning te renoveren. Yuri van Bergen: “In het kader van duurzaamheid, zorgen wij voor betaalbare seriematige oplossingen. We zijn samen met Europese industrieën aanbod gaan ontwikkelen op basis van componenten. 25 jaar onderzoek heeft uitgewezen dat de 7.5 miljoen woningen in Nederland allemaal een van de 9 verschillende daken, 7 gevels en 5 plattegronden hebben. Op basis daarvan zijn herhaalbare oplossingen ontwikkeld zodat je grote basisonderdelen van je woning kunt kopen. Alliantie+ brengt dat naar de consument.”

Een hekel aan verspilling

Duurzaamheid vond Van Bergen altijd al belangrijk. “Dat komt zeker omdat ik vroeger WNF-Ranger was. Ik heb echt een hekel aan verspilling. Op dit moment zit de woningsector in een bouwbubbel. Niemand denkt na over verduurzaming van 5 miljoen bestaande particuliere woningen. Met zonnepanelen ben je goed bezig, maar dubbel glas en vervanging van de cv-ketel is onvoldoende. Alliantie+ kan bijvoorbeeld het volledige dak vervangen, inclusief zonnepanelen en een nieuwe verwarmingsinstallatie. Dat zijn investeringen tussen de € 10.000 en € 30.000. De milieubesparing per gasloze woning is ongeveer 4.000 kg CO2per jaar.”

213 zonnepanelen

“Alliantie+ heeft landelijk inmiddels 42 woningen gerenoveerd, waaronder 10 in Montfoort. Deze zijn allemaal 0 op de meter geworden. Momenteel zijn we bezig met 10 gasloze kluswoningen in Utrecht Kanaleneiland. Die worden gerenoveerd naar nieuwbouwkwaliteit: behalve de fundering en de dragende muren wordt vrijwel alles aangepakt. Het gaat om componenten als een nieuw dak met zonnepanelen, nieuwe gevels met eigen raamindeling, vloer met vloerverwarming, grondgebonden warmtepompen en warmtewisselaar, uit- en aanbouw. Elke bewoner kiest zelf een aantal componenten en heeft daarbinnen ook nog de mogelijkheid tot maatwerk. Sommige verzorgen zelf de afwerking van de binnenkant van de woning. In totaal worden er op deze 10 woningen 213 zonnepanelen geplaatst, die gerealiseerd kunnen worden door een overbruggingsfinanciering van het Energiefonds.”

Yuri van Bergen

"De 213 zonnepanelen in Utrecht Kanaleneiland kunnen geplaatst worden door een overbruggingsfinanciering van het Energiefonds Utrecht.”

Vergelijkbare projecten

Confidental Infomation