Sporthal Lunetten: 315 zonnepanelen

Basketballer Erik Suurmond is een van de beheerders van Sporthal Lunetten. De basketbalvereniging met ongeveer 200 leden verhuisde zo’n beetje elke twee jaar en zocht naar een eigen honk. Bij Lunetten zagen ze een mogelijkheid om dat te creëren en financieel gunstig te exploiteren. Suurmond: “Onderdeel van de exploitatie was het plaatsen van 315 zonnepanelen op het dak van de sporthal. Dat zou de energie goedkoper maken en de sport betaalbaarder. We hebben grondig onderzoek gedaan naar de kosten en mogelijke opbrengst. Toen dat er gunstig uitzag hebben we afspraken gemaakt met de gemeente, want we huren de sporthal.”

Zo geregeld

“De gemeente had subsidie beschikbaar die bijna verliep, dat bood een mooie kans. Een stukje van de investering hebben we zelf betaald, en voor een lening van het restant zijn we bij het Energiefonds terechtgekomen. Via de website hebben we de aanvraag ingediend en was het eigenlijk zo geregeld.”

Het is een behoorlijke investering, maar uiteindelijk levert het geld op. Daarnaast vindt Suurmond het belangrijk om te denken aan het milieu. “We zouden ook automatische ledverlichting willen, maar dat is heel duur en na 10 jaar nog niet rendabel. Sinds juni 2018 wekken we met de zonnepanelen 75.000 kWh per jaar op waarvan we ongeveer de helft zelf gebruiken, dus voor ruim eenderde deel van onze energie hebben we geen fossiele brandstof meer nodig. Sporthal Lunetten biedt nu sportfaciliteiten én duurzame energie.”

  • 32 ton ton CO2-uitstoot
    bespaard per jaar

Erik Suurmond Beheerder

"Een stukje van de investering hebben we zelf betaald, en voor een lening van het restant zijn we bij het Energiefonds terechtgekomen. Via de website hebben we de aanvraag ingediend en was het eigenlijk zo geregeld.”

Vergelijkbare projecten

Confidental Infomation