Quick scan leidt tot keuze voor ledverlichting bij Van Bekkum

Al ruim 95 jaar bouwt Van Bekkum ‘de mooiste projecten’ in Amersfoort en omgeving. “Wij zoeken de niches op en doen bijna geen standaard woningbouw, al kunnen we het wel”, legt commercieel manager Job Schouten uit. “Maar dat is niet waar ons hart sneller van gaat kloppen. Juist de uitdagingen waar veel anderen voor weglopen, vinden wij leuk om te doen. In onze projecten willen we ook ons steentje bijdragen aan verduurzaming, want de wereld verandert en wij veranderen mee. Om nog lang van onze planeet te kunnen genieten, moeten we er op een goede manier mee omgaan. Inmiddels is er veel regelgeving, zoals verplicht gasloos. Maar ook toen dat er nog niet was, probeerden we voorop te lopen en te experimenteren met nieuwe materialen en installaties.”

311 lampen vervangen

Ook het eigen kantoor en de werkplaats van de bouwonderneming werden niet over het hoofd gezien. Het pand is heel goed geïsoleerd en heeft een warmtepomp, dus daarin liepen ze al voorop. “Maar toen een quick scan liet zien dat onze verlichting per jaar 51.000 kWh verbruikte, zijn we ons rot geschrokken. Dat was ruim een derde van onze totale energierekening; veel meer dan we hadden verwacht. Door 311 lampen te vervangen door ledlampen konden we met een relatief kleine investering onze energierekening met een derde terugbrengen. De terugverdientijd valt erg mee: maar 3.6 jaar en met de lampen moeten we 20 jaar kunnen doen. Toen bleek dat de jaarlijkse besparing 36.000 kWh is, hebben we het meteen op de rit gezet.”

Snel en soepel

Via de website van Energiefonds Utrecht heeft het bouwbedrijf een conceptaanvraag gedaan. De formulieren werden snel toegestuurd en na installatie van de ledverlichting konden ze de factuur indienen en aantonen dat ze een kwart zelf hadden geïnvesteerd. “Ik heb nog nooit zo soepel een lening gekregen, dat zien we ook wel eens anders”, zegt Job. “Het is een laagdrempelige en financieel gunstige lening. Dat maakt de keuze om een dergelijk project te doen veel makkelijker. Een mooi initiatief dat vanuit de provincie georganiseerd wordt voor ondernemers in de regio.”

 

 • 23.500 ton CO2-uitstoot
  bespaard per jaar

Job Schouten Commercieel Manager

“Zo’n laagdrempelige en financieel gunstige lening maakt de keuze om een dergelijk project te doen veel makkelijker”

Vergelijkbare projecten

 • Vastgoed

  Primeur: Kleine VvE appartementencomplex Rijnlaan 19-23A plaatst 80 zonnepanelen

  Project bekijken
 • Laadpalen

  PARKnCHARGE: minimaal 110 laadpleinen in de Provincie Utrecht

  Project bekijken
Confidental Infomation