Primeur: Kleine VvE appartementencomplex Rijnlaan 19-23A plaatst 80 zonnepanelen

In het verleden konden VvE’s van minder dan 10 leden niet bij de overheid terecht voor een financiering. Sinds hij 23 jaar geleden kwam wonen in het appartementencomplex aan de Rijnlaan in Utrecht, is Jos Huibers voorzitter van de Vereniging van Eigenaren. Hij was timmerman, daarna bouwkundig ingenieur en is sinds 9 jaar pensionado. Al 15 jaar probeert hij zonnepanelen op de daken van de 6 appartementen te krijgen. “Eerst waren de panelen te duur, die zijn nu steeds goedkoper”, legt hij uit. “Pas toen de rente daalde werd de financiering aantrekkelijk. Maar voor onze kleine VvE was het financieringssysteem van de overheid niet bedoeld.”

Financiering voor kleine VvE’s

Energiefonds Utrecht biedt nu ook kleine VvE’s een financieringsmogelijkheid. “Energiefonds Utrecht speelt daar ongelooflijk goed op in. Wij zijn de eerste VvE die de aanvraag heeft gedaan en door hen voor 75% gefinancierd wordt tegen een lage rente. De opbrengst is per appartement nu ongeveer € 120 euro per jaar. En als de investering na 10 jaar is afgelost, is het voordeel € 600 per jaar. De opbrengst wordt in de loop der jaren iets minder, maar dat weegt niet op tegen het voordeel. We hebben 25 jaar garantie op de panelen.”

Gratis koken

“In het eerste halfjaar hebben we met z’n allen al opgemaakt wat de aarde jaarlijks kan leveren, dat is bizar. Als je niks doet, gebeurt er ook niks. De gemeente Utrecht schakelde voor ons een adviseur in die een analyse van ons gebouw maakte en een voorstel deed. Dat kostte de VvE € 1000, maar nu de zonnepanelen worden geplaatst, betaalt de gemeente dat bedrag terug. Het adviesbureau controleert ook nog of alles goed is geïnstalleerd. Het is een goed uitgewerkt plan. Als je een goed dak hebt en er zonnepanelen op legt, draag je bij aan duurzame energie en verdien je er ook nog aan. Wij kunnen nu gratis koken!”

  • 18 ton CO2-uitstoot
    bespaard per jaar

Jos Huibers Voorzitter VvE Rijnlaan 19-23A

“Wij zijn de eerste VvE die de aanvraag heeft gedaan en door Energiefonds Utrecht voor 75% gefinancierd wordt tegen een lage rente.”

Vergelijkbare projecten

Confidental Infomation