PARKnCHARGE: minimaal 110 laadpleinen in de Provincie Utrecht

Laadpaal exploitant PARKnCHARGE verzorgt plaatsing van laadpalen voor elektrische auto’s voor gemeenten en bedrijven. Aan de hand van data bepaalt het bedrijf op welke locaties elektrische rijders oplaadbehoefte hebben en waar dus laadpalen moeten komen. “Daarvoor gebruiken we computersimulatiemodellen die wij zelf gemaakt hebben”, vertelt oprichter en mede-eigenaar Gerwin Hop. “Wij investeren in de laadinfrastructuur. Als de laadpalen eenmaal geplaatst zijn, verkopen wij de stroom aan de autobezitters. We monitoren het gebruik van de palen en plaatsen extra als blijkt dat daaraan behoefte is.”

Samenwerking met Energiefonds

Inmiddels heeft PARKnCHARGE 84 laadpalen in Nederland geplaatst en zijn ze bezig met de bouw van 200 stuks. In 2019 zullen ze in totaal 700 laadpalen plaatsen, waarvan minimaal 220 in de provincie Utrecht. “Banken investeren nog niet in laadinfrastructuur. Daarom werken wij samen met regionale energiefondsen om onze projecten te financieren. Door een investering van Energiefonds Utrecht worden minimaal 110 laadpleinen (een plein bestaat uit 2 laadpalen) gerealiseerd in de Provincie Utrecht”, zegt Gerwin. “De samenwerking met het Energiefonds Utrecht heb ik als heel prettig ervaren. Ik vind het een pragmatisch fonds waarmee je goed en snel zaken kunt doen. Dat is heel fijn.”

Kip-ei-probleem

Voor 2019 heeft Gerwin in totaal € 2,3 miljoen opgehaald aan investeringen. Voor volgend jaar is het dubbele bedrag nodig. “De projecten dragen bij aan de doelstellingen van de overheid. Elektrisch vervoer wordt door de overheid gestimuleerd, maar er is een groot tekort aan laadpalen. Het is een kip-ei-probleem, want mensen overwegen wel om over te stappen naar elektrisch rijden, maar weten niet waar ze moeten opladen. Er staan nu 35.000 publieke laadpalen in Nederland, voor 2030 moeten er nog 900.000 bijgeplaatst worden. Dus we zijn eigenlijk net begonnen.”

Gerwin Hop Oprichter en mede-eigenaar

“De projecten dragen bij aan de doelstellingen van de overheid. Elektrisch vervoer wordt door de overheid gestimuleerd, maar er is een groot tekort aan laadpalen."

Vergelijkbare projecten

Confidental Infomation