Italiaanse taartjes bakken op zonne-energie bij Di TuTTo

Toen een afnemer aan René Milan vroeg of hij ook taartjes kon leveren bij de koffiecapsules die hij produceert en verkoopt, kwam zijn tweede bedrijf tot stand. Met Di TuTTo maakt René, die van Italiaanse afkomst is, lekkere kruimeldeeggebakjes met ricottakaas uit Sicilië en stukjes fruit. “Zelfs Italianen vinden ze superlekker en dat zegt wel wat”, grapt hij. “We zijn begin 2019 gestart en leveren nu aan groothandels Bidfood en Hanos, zorginstellingen en zelfs aan de Italiaanse ambassade. We produceren met groene energie, dankzij de financiering van het Energiefonds. Onze vriezers en ovens werken nu volledig op de opgewekte elektriciteit. Daardoor zijn de gebakjes nog lekkerder.”

Dubbele aantal zonuren

Op het dak van zijn bedrijfspand in Veenendaal zijn 240 zonnepanelen geïnstalleerd. Via connecties in de financiële wereld kwam René voor de financiering terecht bij Energiefonds Utrecht. “Ik wilde de zonnepanelen graag aanschaffen, want het pand is ook van ons. De rentestand is interessant en de aanvraag werd meteen goedgekeurd door het Energiefonds. In de zomer denk ik dat we ons gebruik en zelfs de financiering eruit zullen halen, maar met het Nederlandse klimaat halen we dat in de winter niet. Ik ben Italië gewend, daar hebben we het dubbele aantal zonuren. Daarom ga ik altijd met pijn in mijn hart weg uit Italië en kom juichend weer terug.”

Zelfvoorzienend

René’s koffiebedrijf Oronero is ondergebracht bij zijn huis in Zuid-Italië. “Mijn huis is helemaal zelfvoorzienend, zonder wateraansluiting, riool, gas en elektra. Alles draait op zonne-energie en geothermische verwarming. Het rioolwater wordt op het land gezuiverd en daarmee worden de fruitbomen besproeid. We moeten allemaal bijdragen aan verduurzaming, ik vind dat heel belangrijk. Ik zou graag willen dat mijn lieve dochter op een betere aarde kan leven dan wij. Alleen heb ik nog geen elektrische auto, want dat is niet te doen als je bijna elke week van Italië naar Nederland rijdt. Over een paar jaar is dat misschien wel mogelijk.”

  • 19 ton CO2-uitstoot
    bespaard per jaar

René Milan Ondernemer

“Onze vriezers en ovens werken volledig op de opgewekte elektriciteit waardoor de gebakjes nóg lekkerder zijn”

Vergelijkbare projecten

Confidental Infomation