Hockeyclub Rijnvliet over op ledverlichting

Toen hun nieuwe veld werd aangeschaft, wilde het bestuur van Hockeyclub Rijnvliet in Utrecht daar duurzame verlichting op hebben. “Als hockeyclub heb je een sociale functie. Onderdeel daarvan is dat je dingen zo duurzaam mogelijk doet. De keuze viel op ledverlichting”, vertelt penningmeester Rienc ter Veen.

Duurzaamheid weegt zwaar

Natuurlijk werd eerst de afweging gemaakt of het financieel verstandig zou zijn. In de balans tussen kosten en duurzaamheid kwam led er het beste uit. “De toekomst zal leren hoeveel branduren de led-lampen hebben in vergelijking tot confessionele lampen en wat dus het uiteindelijke verschil in aanschafwaarde is. Die cijfers zijn vooraf niet allemaal even transparant, maar voor het bestuur weegt de uitstraling van duurzaamheid zwaar. Daarom hebben we de sommetjes uiteindelijk niet tot in detail gemaakt.” Omdat de andere twee hockeyvelden van Rijnvliet nog met confessionele lampen verlicht worden, zal de energiebesparing straks duidelijk zichtbaar worden. Maar volgens Rienc gaat dat verschil aanzienlijk zijn.

Sneller dan een bank

Subsidie werd verkregen via de nieuwe BOSA-regeling, die is er speciaal voor sportverenigingen. Het staat voor stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties. De btw minus 1% wordt gesubsidieerd en voor duurzame oplossingen wordt dat percentage zelfs verhoogd naar 35%. “Daarnaast faciliteert Energiefonds Utrecht een gedeelte van de aanschaf van de lampen. Toen we van de gemeente Utrecht hoorden van het bestaan van Energiefonds Utrecht is het allemaal heel snel gelopen. Ze bieden concurrerende, aantrekkelijke voorwaarden en het traject verloopt professioneel en voortvarend. Sneller dan een bank, want in twee weken was alles geregeld. Deze snelle financiering sluit goed aan bij het tempo van de snelst groeiende hockeyvereniging van Utrecht Leidsche Rijn.”

Powerknop

“Over de lichtopbrengst van de ledlampen zijn we zeer te spreken. Ze doen het beter dan de confessionele lampen en er zit een soort powerknop op. Je kunt kiezen tussen trainingslicht en wedstrijdlicht, daarin zit een verschil in vermogen. Trainingslicht op 50% is prima zolang het nog niet echt donker is. Voor wedstrijden zetten we de powerknop aan.”

    Rienc ter Veen Penningmeester

    "Toen we van de gemeente Utrecht hoorden van het bestaan van Energiefonds Utrecht is het allemaal heel snel gelopen. Ze bieden concurrerende, aantrekkelijke voorwaarden en het traject verloopt professioneel en voortvarend."

    Vergelijkbare projecten

    Confidental Infomation