Groenpand vergroent eigen pand met duurzaamheidslening Energiefonds

IJmert Muilwijk wilde na zijn studie milieukunde praktisch aan de slag met verduurzaming en richtte met een studievriend zes jaar geleden Groenpand op. Het bedrijf helpt pandeigenaren vergroenen met totaaloplossingen van bijvoorbeeld zonnepanelen en een warmtepomp of een groendak. “Naast ons advies- en ingenieursbureau hebben we een installatiebedrijf en zijn we zelfs energieleverancier. We werken door heel Nederland, met de focus in en om Utrecht”, vertelt IJmert.

Groot pand met energielek

Groenpand is onlangs naar een groot eigen pand gegaan, dat een behoorlijk energielek had. “We hebben er van alles aan gedaan; het was een grote en dure operatie. Bij het Energiefonds Utrecht hebben we een flinke duurzaamheidslening kunnen krijgen. Een klein stukje van het totaal, maar wel een fijn stukje. De standaard lening voor duurzaam ondernemen werd snel en zonder rompslomp behandeld, dat vond ik heel prettig. Inmiddels is tegen ons pand een nieuwe houten gevel geplaatst die het klimaat op twee manieren helpt: er ontsnapt weinig warmte én het hout is verhit waardoor de broeikasgassen voor lange tijd zijn opgesloten. In het hele pand is triple glas en drie kilometer vloerverwarming gegaan en het nieuwe warmteterugwinsysteem zorgt dat niet alle warme lucht wegblaast. Alle materialen zijn hergebruikt in de nieuwe inrichting.”

Elkaar over de drempel trekken

“Als je van je klanten hoopt en verwacht dat ze flink vergroenen en durven te investeren, moet je zelf het voorbeeld geven”, vindt IJmert. “Dat is best spannend, maar heel waardevol om te kunnen laten zien hoe het bij ons gedaan is. Je hebt elkaar nodig om over een drempel te worden getrokken. Zelf ben ik 25 jaar geleden geïnspireerd geraakt door een dorpsgenoot die als een van de eersten zonnepanelen plaatste. Hij moest echt diep in de buidel tasten, maar had het geld en deed het gewoon. Dat vond ik super inspirerend. Mensen denken vooral in terugverdientijden, dat doe ik zelf ook wel, het moet ook uit kunnen. Maar we hebben een wereld na te laten en als ik de investering rond krijg, waarom zou ik het dan niet doen.”

Vraag naar verduurzaming

In coronatijd merkt IJmert niet dat er veel minder vraag is naar verduurzaming. De problemen zitten veel meer in de uitvoering, aan de aanbodzijde. “Als bijvoorbeeld de partner van een elektricien nu ziek is, komt hij ineens ’s morgens niet op zijn werk en moeten we klanten afbellen en opnieuw inplannen. Dat maakt dat de kosten veel hoger worden dan anders en dat werkt door op het resultaat. Maar daar klaag ik niet over, het hoort bij het ondernemerschap waarvoor ik heb gekozen.”

IJmert Muilwijk Eigenaar Groenpand

“25 jaar geleden inspireerde een dorpsgenoot mij door als een van de eersten zonnepanelen te plaatsen, hij deed het gewoon.”

Vergelijkbare projecten

  • Vastgoed

    Wocozon: sociale huurwoningen profiteren van zonnepanelen

    Project bekijken
  • Ondernemer met bedrijfspand

    Staalconstructiebedrijf kiest voor duurzame energie

    Project bekijken
Confidental Infomation