Energiefonds Utrecht speelt sleutelrol in zonneproject Veenendaal

De gemeente Veenendaal wil de energietransitie een flinke boost geven door de plaatsing van zonnepanelen op zoveel mogelijk bedrijfsdaken. Duurzame Energie-adviesbureau ECONNETIC ontwikkelt deze projecten in samenwerking met lokale ondernemersverenigingen. Onderdeel hiervan is het aantrekken van financiers, zodat de installaties gebouwd kunnen worden. Bij de financiering van ongeveer 3.000 zonnepanelen speelde Energiefonds Utrecht een sleutelrol waardoor het project kon worden gerealiseerd.

Uitdagend traject

“We zijn de boer op gegaan om Veense ondernemers te vragen of ze willen meedoen aan dit project”, vertelt projectleider Willem Enklaar van ECONNETIC. “Zon op Bedrijfsdaken Veenendaal heeft met de geïnteresseerde partijen een overeenkomst gesloten. Toen konden wij aan de slag: een installateur zoeken, de juiste contracten sluiten en financiering aantrekken zodat de bouw kon starten. Een uitdagend traject, want als je meerdere partijen samenvoegt moet je alle kikkers in de kruiwagen zien te houden. Dat is uiteindelijk gelukt, mede dankzij de financiering van Energiefonds Utrecht”, zegt Willem.

Energiefonds Utrecht maakte het mogelijk

“We liepen tegen een aantal uitdagingen aan. De verzekeraar van één van de deelnemende partijen had vragen, waardoor we vertraging opliepen. Er verstreek teveel tijd, wat ertoe leidde dat we het zicht verloren op de aangetrokken financiering. Energiefonds Utrecht, dat ik al van eerdere projecten kende, heeft toen zijn nek uitgestoken. Zij zijn er voor de ondernemer in Utrecht en vonden dit typisch zo’n project waarbij zij investeringen in energieduurzaamheid wél mogelijk konden maken. Zij financierde de realisatie van 3.000 zonnepanelen met ongeveer € 1.4 miljoen, omdat ze zagen dat het project wél haalbaar is. Met hun financiering heeft het Energiefonds de Veense ondernemers echt verder geholpen.”

Daarmee waren nog niet alle hordes genomen, want ook de coronacrisis werkte vertragend. In eerste instantie had het project last van corona, omdat de zonnepanelen uit China niet geleverd konden worden. “Doordat de economie daar weer op gang komt, lukt dat nu wel”, vertelt Willem. “Maar we hebben opnieuw last van vertraging omdat er momenteel in Nederland niet gewerkt kan worden. Ondanks de twee vertragingen loopt het project nog steeds volgens plan.”

Interessante propositie

Veel ondernemers zien de potentie van zonnepanelen op hun dak. Maar ze zien op tegen gedoe, zoals hoge investeringen, het relatief lage rendement, de technische risico’s en afhankelijkheid van externe partijen. Ondernemersverenigingen pakken hier een verbindende rol en een partij als ECONNETIC helpt hierbij door obstakels uit de weg te nemen. Daarbij is het bijvoorbeeld belangrijk om de dakconstructie goed in kaart te brengen en subsidie aan te vragen zodra er weer een ronde loopt. “Wij hebben een ontwerp gemaakt voor ondernemers waarbij ze zelf geen investering hoeven te doen, maar hun dak ter beschikking stellen en de zonnepanelen leasen. Onze business case toont de besparing op de energierekening, die groter is dan de leasekosten. De lease loopt vijftien jaar en daarna is er de mogelijkheid om het project over te nemen voor een euro. De panelen gaan dan nog 5-10 jaar mee en er zijn geen leasekosten meer. Alles bij elkaar wordt het dan een interessante propositie.”

  • 678 ton CO2-uitstoot
    bespaard per jaar

Willem Enklaar Projectleider van ECONNETIC

“Door het financieren van dit project heeft het Energiefonds Utrecht de Veense ondernemers echt verdergeholpen.”

Vergelijkbare projecten

  • Vastgoed

    Uco: 150 werkplekken in een innovatief en energieneutraal bedrijfsverzamelgebouw

    Project bekijken
Confidental Infomation