EigenWijkse geeft energietransitie Wijk bij Duurstede een slinger

In de zomer van 2018 startte de EigenWijkse Energie Coöperatie met de realisatie van vijftig laadpalen in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek, die gedeeltelijk werden voorgefinancierd door Energiefonds Utrecht. Bestuursvoorzitter Henk Muis vertelt dat de coöperatie inmiddels geld overhoudt aan de geplaatste laadpunten en daarmee nieuwe kan aanschaffen. “We plaatsen de laadpalen om inkomsten te genereren en de winst te investeren in nieuwe laadpalen. Ze komen op strategische plekken, verspreid over de gemeente. Op deze manier bouw je infrastructuur op.”

Omdat het aantal elektrische auto’s exponentieel toeneemt, moeten er nog veel meer laadpalen bijkomen; Henk Muis rekent op twintig per jaar. “We zijn nu in gesprek met het Energiefonds om een nieuwe lening aan te gaan. In de beginfase was die samenwerking ook heel belangrijk omdat we geen geld hadden. We komen nu in een fase dat de projecten steeds groter worden en daardoor ook de bedragen. Het Energiefonds biedt een laagdrempelige manier om aan kapitaal te komen tegen een voordelig rentetarief. Dan kan je investeren in zonnepanelen en laadpalen die veel geld kosten en vooraf betaald moeten worden.”

Laadpalen met eigen stroom

De EigenWijkse produceert zelf stroom en maakt deel uit van de koepel ‘Nieuwe Energie’. “We voorzien de laadpalen van onze eigen stroom en schakelen zoveel mogelijk lokale leveranciers in, zoals Van der Sijs die de slimme laadpalen plaatst. Deze zijn via een schakelkast met elkaar verbonden zodat het netwerk in de toekomst makkelijk kan worden uitgebreid. De laadsnelheid kan worden ingeregeld en het is zelfs mogelijk om een lager tarief in te stellen bij veel zonneschijn.”

De missie van de EigenWijkse Energie Coöperatie is: groene energie van, voor en door onszelf. Henk licht toe: “Onze coöperatie geeft de energietransitie in Wijk bij Duurstede een goeie slinger. We plaatsen laadpalen, exploiteren drie zonnedaken en leveren als energiebedrijf aan ongeveer 380 klanten; dat moeten er natuurlijk nog veel meer worden. Samen met andere energiecorporaties hebben we ons verenigd in ‘Nieuwe Energie’ dat gas en licht koopt en levert.”

Voorlichting over energiebesparing

Het Energieloket van de EigenWijkse geeft in opdracht van de gemeente en de plaatselijke woningbouwcorporatie voorlichting over energiebesparing. “We hebben tien energiecoaches opgeleid die onafhankelijk advies op maat geven en zelfs een warmtescan van de woning kunnen maken om energielekken op te sporen. Het Energieloket organiseert ook de collectieve inkoop van zonnepanelen. Midden in Wijk bij Duurstede zit de EigenWijkse EnergieWinkel waar mensen kunnen binnenlopen voor uitleg over energiebesparing of klant kunnen worden. Met andere corporaties is Mobiliteit Samen opgericht dat regelmatig overlegt over aanpak en bijvoorbeeld koppeling met deelauto’s, maar zover zijn wij nog niet.”

Henk Muis Bestuursvoorzitter

“De missie van de EigenWijkse Energie Coöperatie is: groene energie van, voor en door onszelf”

Vergelijkbare projecten

  • Vastgoed

    Primeur: Kleine VvE appartementencomplex Rijnlaan 19-23A plaatst 80 zonnepanelen

    Project bekijken
Confidental Infomation