De Grote Geer in Houten wordt gasloos gezinshuis

Organisatieadviseur en veiligheidsdeskundige Wim Diepeveen en zijn vrouw vangen al bijna twintig jaar pleegkinderen op, die volledig in hun gezin meedraaien. “Hun bagage vraagt om extra begeleiding, maar ze willen vooral normaal gevonden worden”, weet Wim. “Ik heb besloten om meer tijd te besteden aan de opvang van jongeren ‘met een rugzakje’ en een gezinshuis te starten. De gemeente Houten snapt de problematiek en zette ons op het spoor van De Grote Geer, een markante boerderij binnen de ring van Houten. Daar is samen met een projectontwikkelaar een planvisie op geschreven.”

Duurzaam en gasloos

“We hebben een huis ontwikkeld met 17 slaapkamers en meerdere keukens. Een gedeelte is bestemd voor ons gezin met 3 eigen kinderen en 2 pleegkinderen; daarnaast kunnen we dan maximaal 10 kinderen opvangen. De binnenkant van de boerderij, die nu uit 3 ruimtes bestaat, zal hiervoor zo energieneutraal mogelijk worden verbouwd. De vloeren, binnen- en buitenzijde worden geïsoleerd en er komt sensorgestuurde ledverlichting. Warmtewisselaars gaan het energieverbruik zo laag mogelijk houden. We willen de boerderij duurzaam en gasloos maken. Het plan komt binnen bereik doordat Energiefonds Utrecht een financiering heeft toegezegd.”

Ontmoetingsruimte voor ouderen

Naast de boerderij wordt een bijgebouw gerealiseerd, dat wordt uitgerust met zonnepanelen en een warmtewisselaar waardoor meer energie wordt opgewekt dan verbruikt. “De helft van dit gebouw richten we in als ontmoetingsruimte, waardoor de buurt ook bij het project betrokken wordt. De gemiddelde leeftijd in de omgeving ligt hoog en er is eenzaamheid. Als we de combinatie kunnen maken tussen kinderen die vertrouwen moeten terugkrijgen en ouderen die door meer contacten weer middenin het leven kunnen staan, benut je elkaars kwaliteiten. Bijna iedereen hier kent De Grote Geer. In de jaren ‘80 was het een multicultureel centrum waarin je kon kaarten, biljarten en feesten; de verhalen komen vanzelf los. We hopen in het voorjaar van 2020 te starten met de verbouwing en in 2021 de deuren te kunnen openen. Nu al worden we wekelijks gebeld voor plaatsing van jongeren, de nood is hier erg hoog.”

  • 1.206 ton CO2-uitstoot
    bespaard per jaar

Wim Diepeveen Organisatieadviseur / Veiligheidsdeskundige

“De binnenkant van de markante boerderij wordt zo energieneutraal mogelijk verbouwd”

Vergelijkbare projecten

Confidental Infomation