Buurtstroom: 210 zonnepanelen voor Griftkwartier

Na een jaar vrijwilligerswerk bij Energie-U richtte Dorien Bartels met een collega de coöperatie Buurtstroom op dat zich bezighoudt met collectieve zonnestroomprojecten. De ontwikkeling van deze projecten drijft op lokale initiatiefnemers die mensen werven en de buurt enthousiasmeren. Buurtstroom zorgt voor de begeleiding tot aan de realisatie. Het gaat om tussen de 100 en 250 zonnepanelen op grotere daken van gemeentelijke en bedrijfspanden.

Regeling Verlaagd Tarief

Bartels: “Er draaien nu 3 projecten in de binnenstad en Utrecht-zuid. In het Griftkwartier zijn we bezig met nieuwe projecten waarvoor Woningcorporatie SSH de daken gratis beschikbaar stelt. In de business case voor investeerders kan de btw buiten beschouwing blijven als deze voorgefinancierd kan worden. Dat scheelt 21% van de kosten waardoor het aanbod voor de particulieren die willen investeren veel interessanter wordt. De coöperatie betaalt de btw en kan die als bedrijf terugvragen volgens de Regeling Verlaagd Tarief, al gaat daar wat tijd overheen. De voorfinanciering van de btw op 210 panelen voor het project Griftkwartier wordt door het Energiefonds gedaan, daar zijn we heel blij mee. Het zou mooi zijn als we daarvoor in de toekomst met meerdere projecten terecht kunnen.”

 • 22 ton ton CO2-uitstoot
  bespaard per jaar

Dorien Bartels coöperatie Buurtstroom

"De voorfinanciering van de btw op 210 panelen voor het project Griftkwartier wordt door het Energiefonds gedaan, daar zijn we heel blij mee. Het zou mooi zijn als we daarvoor in de toekomst met meerdere projecten terecht kunnen.”

Vergelijkbare projecten

 • Sport

  Sportschool Easy Active zet volgende stap in verduurzaming

  Project bekijken
 • Woningbouw

  Lokale zonnestroom zonder investering: Delen Duurzame Energie start met 3.000 zonnepanelen

  Project bekijken
Confidental Infomation