Ad en Tineke’s Dagwinkel blijft verduurzamen om kosten te besparen

Ad de Jong runt Ad en Tineke’s Dagwinkel waar heel Schoonrewoerd boodschappen doet. “Ik ken bijna al mijn klanten bij naam, en het hele dorp kent mij”, vertelt Ad. “Sommigen komen eens per week, anderen wel vijf keer. Normaal gesproken komen ze het liefst naar de winkel, ook voor sociaal contact. Door de coronacrisis wordt nu erg veel gebruikgemaakt van onze webwinkel, ook door mensen buiten het dorp. Ze bestellen bij ons omdat wij dezelfde of de volgende dag de boodschappen bezorgen, terwijl de wachttijd bij de grote supermarkten nu soms wel twee weken is.”

Iedereen trots

Enkele jaren geleden is Ad begonnen met het verduurzamen van de winkel door alle tl te vervangen voor ledlampen. “We hebben ook alle koelingen voorzien van schuifplaten of deuren door een klantenactie. Iedereen die vond dat mijn winkel in het dorp moet blijven, kon € 50 investeren. Dat betaalde ik in anderhalf jaar terug met zes waardebonnen van een tientje. Tweehonderd inwoners deden mee en door die grote steun kon ik de kosten verlagen. Iedereen hartstikke trots, en ik natuurlijk ook.”

Makkelijke rekensom

Verduurzaming heeft volgens Ad ook te maken met kostenbeheersing. “Als ik op termijn de winkel wil verkopen, is goede exploitatie belangrijk.” Toen hij zich onlangs ging verdiepen in zonnepanelen, bleek het dak toe aan vernieuwing. Dat moest dus eerst gebeuren: isolatie en een mooie witte dakbedekking, dat scheelt in warmte. Voor de financiering van 28 zonnepanelen kwam hij terecht bij het Energiefonds Utrecht. “Op de site las ik hoe het werkte en dacht, die rekensom kan ik makkelijk maken. Een investering van € 12.000 of een lening tegen 1%, die € 120 per jaar kost. De opbrengst van zonnepanelen is veel hoger, daarvan kan ik makkelijk mijn aflossing en rente betalen. Dus ik heb daarop ingeschreven bij het Energiefonds.”

Supersnel geregeld

“In mijn carrière heb ik aardig wat met ambtenaren te maken gehad. Vaak duurt het lang en moeten er allerlei mensen naar kijken. Dit was zo’n kort lijntje, ik heb het Energiefonds gecomplimenteerd dat het zo supersnel geregeld was. Ik zou andere bedrijven aanraden: als je zin hebt om te verduurzamen, kijk dan naar deze regeling want die is er voor mkb’ers in de provincie Utrecht. En je krijgt de btw terug, dus dat maakt het nog aantrekkelijker. Ik heb de gemeente ook geadviseerd om aan te haken bij het Energiefonds omdat zij willen investeren in verduurzaming. De voorzet is gegeven, ik hoop dat ze ‘m inkoppen.”

  • 4,75 ton CO2-uitstoot
    bespaard per jaar

Ad en Tineke de Jong Eigenaren

“Door de coronacrisis wordt nu erg veel gebruikgemaakt van onze webwinkel, ook door mensen buiten het dorp.”

Vergelijkbare projecten

Confidental Infomation