Zon op bedrijfsdaken geeft energietransitie wind in de rug

Blog Joost Akkermans, accountmanager Energiefonds Utrecht

Als alle bedrijfsdaken vol zouden liggen met zonnepanelen, waren we een heel eind op streek met de energietransitie. Jammer genoeg is dat nog lang niet het geval: een jaar geleden was ongeveer 6% van het beschikbare bedrijfsdakoppervlak daadwerkelijk bedekt met zonnepanelen en 13% van alle Utrechtse daken. Gemeente en provincie Utrecht vinden dat dit percentage fors omhoog moet om de energietransitie de wind in de rug te geven. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Stap voor stap

De gemeente Utrecht besteedt veel aandacht aan het opwekken van duurzame energie. Je vindt op hun website bijvoorbeeld de Zon op dak-aanpak en een verwijzing naar verschillende adviesbureaus voor ondersteuning. Dit jaar werd een Stadsakkoord Utrecht aardgasvrij opgesteld. Maar de boodschap komt nog steeds onvoldoende over. Onlangs zat ik bij een overleg, waar een ondernemer stelde, dat het mooi zou zijn “als de gemeente bijvoorbeeld een website zou bouwen waarop stap voor stap staat wat je moet doen en waar je terecht kunt”. Deze is er dus al, maar dat is lang niet overal bekend. Het is dus zeker belangrijk dat daarover goed wordt gecommuniceerd. Als het weinig moeite kost om de juiste informatie te vinden, haken mensen toch minder snel af.

Thuis in de materie

Het Energiefonds Utrecht is opgericht om namens de gemeente en provincie ondernemers in de Provincie te helpen om die stap zo makkelijk mogelijk te maken. Als je ons belt of mailt, gaan we samen met jou aan de slag om de energietransitie ook voor jouw onderneming rond te krijgen. We zijn geen subsidie-adviseurs of consultants, maar we zijn zó thuis in deze materie dat we heel makkelijk tips, trucs en suggesties kunnen geven waarmee je verder komt.

Verdienen aan zonne-energie

In de energietransitie valt wat te verdienen. Daarom zijn er ook commerciële partijen die de exploitatie van daken oppakken en organiseren. Dat kan ook een goed alternatief zijn, je hoeft je er minder in te verdiepen. Prettig als een integere partij interesse heeft in het exploiteren van jouw dak en er een zonnestroominstallatie op plaatst. Natuurlijk krijgt zo’n partij wel een deel van de opbrengst van jouw zonnepanelen. Het blijft echter van belang om je goed in te lezen en recensies te bekijken, maar realiseer je wel dat mensen online vooral hun negatieve ervaringen delen. Als je ervoor gaat zitten is het echt geen complexe materie, het kost alleen wat tijd.

Bel het Energiefonds Utrecht, wij helpen je graag op weg!

Confidental Infomation