Vijf tips voor het verduurzamen van je bedrijfspand

Kosten besparen en tegelijk bijdragen aan het duurzaam omgaan met energie. Ongetwijfeld heb je dat als ondernemer wel eens bedacht. Vaak blijkt dat ondernemers wel willen, maar niet weten waar te beginnen. Hier alvast 5 tips die je op weg kunnen helpen.

1. Breng jouw energiesituatie in kaart

De eerste stap op weg naar verduurzaming is het in kaart brengen van je huidige situatie als het gaat om energieverbruik. Maar ook de staat van je bedrijfspand. Hiervoor heeft de overheid een handig hulpmiddel: energiebesparingsverkenner. Op deze website kun je in kaart brengen wat er nodig is om jouw pand energiezuiniger of energieneutraal te maken.

  1. 2. Kleine veranderingen met grote resultaten

Pak kleine veranderingen direct aan. Wat dacht je van de verwarming eens opnieuw afstellen, zodat het pand pas verwarmd wordt als er mensen zijn. Zeker in deze tijd, waarin waarschijnlijk minder mensen in het pand zijn, is dit interessant. Ook verlichting met bewegingssensoren leidt direct tot minder verbruik van energie!

  1. 3. Analyseer samen met experts

Het loont de moeite om je pand eens onder de loep te laten nemen door een expert. Zij kunnen je pand helemaal analyseren, beoordelen welk energielabel je nu hebt en welke maatregelen je kunt nemen. De experts van Klimaatroute bijvoorbeeld bieden een quickscan aan waarmee inzichtelijk wordt welke kansen er liggen als het gaat om energiebesparingen.

4. Verdiep je in de kosten versus opbrengst

Laat je goed adviseren door leveranciers en maak een helder kostenplaatje. Vergeet niet dat dit investeringen zijn die op de lange termijn vaak geld gaan opleveren. De investering die je nu doet, verdien je veelal binnen een aantal jaren terug omdat je energierekening substantieel omlaaggaat.

5. Subsidies, fiscale voordelen en leningen

Wil je als bedrijf serieus verduurzamen, dan zijn er tal van subsidiemogelijkheden en fiscale voordelen. Zo is er bijvoorbeeld de energie-investeringsaftrek (EIA), de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de Milieu investeringsaftrek (MIA). Interessant is dat er voor ondernemers speciale leningen beschikbaar zijn tegen een gunstige rente. Het Energiefonds Utrecht is een maatschappelijk fonds dat leningen biedt aan ondernemingen die willen verduurzamen. Ook zijn er leningen voor nieuwe innovatieve initiatieven die bijdragen aan verduurzaming.

Confidental Infomation