Smeerolie voor ondernemers die in de energietransitie willen stappen

Louwe Brink – controller

Louwe Brink maakt sinds een paar maanden deel uit van het team van het Energiefonds Utrecht. Hij werd als ‘hard-core’ econoom opgeleid en verdiende zijn sporen nationaal en internationaal als controller en financieel adviseur. Van fusies en overnames tot aan internationale transacties. Maar bij het Energiefonds Utrecht is zijn rol duidelijk anders. Louwe: “Hier draait het niet om zaken als winstmaximalisatie en mijden van risico’s, maar om het mogelijk maken van de energietransitie. Dat vergt een andere insteek. Voor een controller eigenlijk contra-intuïtief denken. Ik vind het prachtig!”

“Ik heb heel lang gewerkt in omgevingen waar ik als ‘finance’ man een duidelijke rol had; beheersen van risico’s en zorgen voor optimale winstmarges. Door automatisering en efficiëntieslagen zo veel mogelijk doen met zo min mogelijk personeel. Dat veranderde toen ik ging werken voor De Koekfabriek – een bakkerij die mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een kans geeft in het arbeidsproces te komen. Daar leerde ik wat het is om de balans te zoeken tussen een ideaal realiseren en tegelijk het bedrijf overeind houden. Dat vergt winstoptimalisatie in plaats van winstmaximalisatie.”

Toekomst voor mijn kinderen

De stap naar het Energiefonds kwam vanuit de stellige overtuiging dat het anders moet met deze wereld. “Ik gun het mijn twee kinderen om ook te genieten van deze planeet. Daarvoor is het gewoon nodig dat we stappen zetten. De energietransitie, via energiebesparingen en overstap naar duurzame vormen van energie, is keihard nodig en zal door ondernemers moeten worden omarmd.”

Smeerolie

Gelukkig zijn er veel ondernemers die die noodzaak ook zien en hun steentje willen bijdragen. Of die er goede economische kansen van inzien en als koploper hun nek uitsteken. Helaas lopen deze ondernemers vaak vast bij reguliere financiers, banken of private equity-fondsen. Voor hen is het Energiefonds Utrecht er. “Je kunt ons zien als smeerolie in deze situatie; wij kijken graag naar wat er wél kan en trekken zo de boel los. Rendement en financiële garanties zijn bij ons geen doel; ons doel is de energietransitie in beweging te zetten.”

Mentaal gymnastieken

Dat betekent overigens niet dat alles kan, verzekert Louwe. Ook het Energiefonds wil een solide businessplan zien en enige zekerheid hebben dat de lening terugbetaald wordt. Dat is tenslotte nodig om de volgende ondernemer weer te helpen en de beweging gaande te houden. Maar het fonds accepteert wel iets meer risico, werkt met scherpere rentepercentages en zet alles in om het toch mogelijk te maken. “Kijk, ‘Nee’ zeggen is eenvoudig”, licht Louwe toe, “Maar kijken naar wat wel mogelijk is, is veel leuker. Het vergt een stukje mentale gymnastiek en creativiteit. Kan het linksom niet, dan gaan we kijken of het rechtsom toch mogelijk is.”

“Onlangs nog, was er een aanvraag waarbij de Investeringscommissie voorwaarden had gesteld waar de aanvrager niet mee uit de voeten kon. Dan kun je zeggen vanuit een ivoren toren ‘De commissie heeft gesproken, het is stikken of slikken’ maar dan weet je vrij zeker dat je een goed initiatief doodslaat. We zijn dus gaan kijken of de vereiste zekerheden niet anders te garanderen waren en zijn er zo toch uitgekomen.”

Gewoon doen

De afgelopen coronamaanden zag het Energiefonds helaas de aanvragen wat teruglopen. “Ondernemers waren toch vooral bezig hun hoofd boven water te houden, dus dat is begrijpelijk. Gelukkig zien we alweer een kentering en ik verwacht ook meer aanvragen het komend half jaar. En dat is belangrijk, want ik ben ervan overtuigd dat we kunnen laten zien dat de energietransitie mogelijk is, dat er business in zit en dat het allemaal zo ingewikkeld niet hoeft te zijn. We kunnen blijven hangen in filosofische vergezichten en dure woorden, maar we moeten het uiteindelijk gewoon gaan DOEN.”

Confidental Infomation