Investeren in verduurzaming, juist in het coronatijdperk

Of je nu te kampen krijgt met de gevolgen van een wereldwijde pandemie, het wegvallen van je omzet of verslechterende financiële omstandigheden, als ondernemer dien je in te spelen op veranderingen en ontwikkelingen. Bedrijven die het goed doen op het gebied van duurzaamheid staan positief in de schijnwerpers. Een van de meest in het oog springende maatregelen, is het verduurzamen van de energievoorziening van je (eigen) bedrijfspand. Naast een zekere waardevermeerdering op lange termijn, betekent verduurzamen ook kostenbesparing.

We hebben met elkaar klimaatdoelen opgesteld. Daarbij wordt ook een inspanning verwacht van vastgoedbezitters. Vastgoed moet in 2023 voldoen aan minimale energielabel C en richtlijnen om uiteindelijk klimaatneutraal te gaan worden. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om in actie te komen. Die actie moet uiteindelijk leiden tot een klimaatneutraal pand. En niet alleen omdat het een wettelijke eis is. Ook omdat het geld op levert. Duurzaam vastgoed biedt meer financiële zekerheid voor de toekomst. En het creëren van meer financiële zekerheid is van alle tijden.

Energietransitie versnellen

Natuurlijk bespaar je met verduurzamen ook direct op je energierekening. Meestal verdien je een investering binnen een aantal jaren terug. “Bij het Energiefonds Utrecht kunnen ondernemers terecht die geld willen lenen waarmee ze hun pand kunnen verduurzamen. Denk aan warmtepompen of zonnepanelen. Maar we bieden ook leningen aan initiatiefnemers die op nieuwe manieren de energietransitie versnellen. Zo hebben we bijvoorbeeld een lening verstrekt aan het bedrijf We Drive Solar. We Drive Solar is een elektrisch deelautoproject dat gebruikmaakt van lokaal opgewekte zonnestroom. Bewoners van Utrecht en andere steden kunnen tegen een vast maandelijks bedrag en een kilometervergoeding beschikken over groeiende vloot van elektrische auto’s die draaien op lokaal opgewekte groene stroom. Deze stroom wordt getankt bij slimme laadpalen die opgeslagen zonne-energie leveren, ook als de zon niet schijnt. Dat zijn mooie initiatieven waar we graag leningen aan verstrekken”, vertelt Joost Akkermans, accountmanager van het Energiefonds.

Confidental Infomation