Geen zonneproject afblazen vanwege geldgebrek

Blog Joost Akkermans, accountmanager Energiefonds Utrecht

Het Energiefonds Utrecht vindt dat geen enkel zonneproject mag worden afgeblazen vanwege gebrek aan geld. Er is immers heel veel geld beschikbaar. Zo zijn de banken meer dan voldoende gekapitaliseerd en hebben ze voldoende ervaring met zonnestroomprojecten om financieringen te kunnen verstrekken.

Daarnaast stelt de overheid miljarden beschikbaar om zonnestroomprojecten te ondersteunen. Toch komen veel projecten niet van de grond. Hoe dat komt? Omdat de ontwikkeling van een zonnestroomproject redelijk veel tijd kost en niet voor iedereen dagelijks werk is. Daarop haken veel mensen af. Het Energiefonds Utrecht levert graag een bijdrage om die projecten vlot te trekken.

Door met de energietransitie

Een ondernemer die in de provincie Utrecht een bijdrage wil leveren aan de energietransitie, kan contact met ons opnemen voor hulp. Het Energiefonds geeft praktische informatie én financiert indien nodig om de energieprojecten mogelijk te maken. Soms is de business case dun, of gaat het om innovatieve projecten die nog bewezen moeten worden. Hoe risicovoller je gaat financieren, hoe groter de kans op verlies. Daarom zijn de reguliere marktpartijen daar voorzichtig in. Ook wij. Toch kijkt het Energiefonds graag naar de mogelijkheden, want we moeten wel door met de energietransitie.

Ontzorgen en financieren

Met een concreet plan voor een groot of klein project in de stad of de provincie Utrecht en een passende offerte van een installatiebedrijf, vraag je eenvoudig tegen gunstige voorwaarden rechtstreeks een lening bij ons aan. Vele ondernemers gingen je voor. Lees ook eens de projectverhalen op onze website om te zien hoe anderen te werk zijn gegaan, zoals bij dit zonneproject in Veenendaal.

Iedere situatie is anders, daarom is het lastig om exact aan te geven wat een project kost en wat het oplevert. Met voorbeelden laten we zien dat het echt niet moeilijk is. Tenminste, voor partijen die er dagelijks mee bezig zijn. Wij leggen dan ook graag uit hoe het werkt en brengen je in contact met die specialisten.

Subsidieregelingen

Een van de landelijke subsidies voor het opwekken van duurzame energie is de SDE++-regeling, vooral interessant voor grotere projecten. De overheid compenseert hierbij vijftien jaar lang het verschil met fossiele energie. Voor deze vrij complexe subsidie is het wel handig een adviseur in te schakelen.

De Regeling Verlaagd Tarief (RVT), ofwel Postcoderoos, is vooral bedoeld voor particulieren die gezamenlijk zonne-energie opwekken, maar niet persé op hun eigen dak zoals bijvoorbeeld VvE-leden. Een coöperatie zorgt dat de opgewekte stroom via een energiemaatschappij naar de leden van de coöperatie gaat, die binnen het postcodegebied wonen waar de stroom wordt opgewekt. Het voordeel zit in het terugontvangen van de energiebelasting over je eigen opgewekte energie.

Energiefonds Utrecht helpt

Het Energiefonds helpt ondernemers met het realiseren van hun projecten. We zijn onafhankelijk en hebben een netwerk van adviseurs, installateurs en ervaringsdeskundigen. Met een schuin oog kijken we mee omdat we weten waar je op moet letten. Wij zijn geen subsidie-adviseurs, maar kennen in grote lijnen de opzet van de verschillende regelingen. Kortom: bel ons op 085-0600090, wij helpen graag om het beschikbare geld op de juiste plek te krijgen. Kijk ook eens op de websites van de  gemeente en provincie Utrecht, waar veel informatie te vinden is.

Confidental Infomation