Met meteen de eerste projectfinanciering in de provincie afgesloten!

Startbijeenkomst
Afgelopen vrijdag was het dan zover: de officiële lancering van het Energiefonds Utrecht als provinciaal fonds. Het was een dynamische bijeenkomst met zo’n 120 mensen uit de gehele provincie, met een energiek programma en goede sfeer. Ook was er meteen een eerste ‘provinciale’ mijlpaal: de eerste financiering uit het fonds in de provincie Utrecht is een feit. Het project van energiecoöperatie EWEC uit Wijk bij Duurstede kreeg van gedeputeerde Mariëtte Pennarts-Pouw en wethouder Lot van Hooijdonk de symbolische overhandiging van de lening van € 50.000. De bijeenkomst vond plaats in het nieuwe clubhuis van SV Kampong: dit tegenwoordig energieneutrale clubhuis is een van de projecten binnen de gemeente Utrecht waar het Energiefonds Utrecht als aanjager en co-financier nauw bij betrokken is geweest.

Samenwerking tussen partijen
Het Energiefonds Utrecht is een initiatief van de gemeente Utrecht uit 2013. Medio 2017 heeft de provincie besloten zich aan te sluiten bij het bestaande fonds en garant te gaan staan voor een extra fondsvermogen ingebracht door de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). De samenwerking tussen provincie, gemeente en de BNG in het fonds is uniek en tevens de sleutel tot succes bij veel van de projecten die het fonds financiert. Arjen van Ree, projectleider bij Kampong voor het nieuwbouwproject, verwoordde dat zeer toepasselijk: “het is net als met teamsport, alleen samen kom je verder.”

Mooi was het dan ook, dat we tijdens de startbijeenkomst al een eerste samenwerking op provinciaal niveau konden presenteren. Het project EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC) voorzien we van een financiering à €50.000 om hun ‘laadinfraproject’ in Wijk bij Duurstede, verder te ontwikkelen. EWEC is een lokale coöperatie die zich inzet voor een duurzame energievoorziening voor haar bewoners. Eén van hun projecten is het realiseren van minimaal 50 laadpalen in de gemeente Wijk bij Duurstede in de komende drie jaar.