Utrecht – Halverwege 2015 staat het Energiefonds Utrecht er goed voor: er is in het afgelopen half jaar voor 1 miljoen financieringen verstrekt. Samen met het resultaat van vorig jaar is er nu een totaal van 2,7 miljoen aan projecten gefinancierd: bijna de helft van het gehele fondsvermogen.

Het jaar 2014 sloot het Energiefonds Utrecht af met een financieringswaarde van 1,7 miljoen uit 7 projecten en een rijk gevuld portfolio voor 2015. Uit dit goed gevulde portfolio zijn in het afgelopen half jaar alweer drie projecten gefinancierd en het vierde project is in aantocht. Deze drie projecten zijn gezamenlijk goed voor 1 miljoen euro.

Nieuwe projecten

Wei Brothers, een handelsonderneming op Overvecht, gaat het dak van haar bedrijfshal voorzien van zonnepanelen. Daarbij is gekozen voor een innovatief zon-pv concept dat bestaat uit panelen met een ietwat lager vermogen, maar uiteindelijk een hogere opbrengst. Het Energiefonds Utrecht financiert 50% van de benodigde investering.

Bij Zorgcentrum Oudlaan, een groot utiliteitsgebouw aan de Oudlaan 2-4 wordt een WKO (Warmte-Koude Opslag)–installatie geplaatst. In de zomer wordt het koele grondwater gebruikt om het pand te koelen, het opgewarmde water wordt in de bodem opgeslagen totdat het in de winter wordt gebruikt om het pand te verwarmen.  In combinatie met energiebesparende maatregelen zorgt deze duurzame warmtevoorziening ervoor dat het oude kantoorpand een energielabel A krijgt. Het Energiefonds Utrecht financiert de benodigde aanpassingen aan de binneninstallatie.

Tot slot is er het innovatieve project van de Utrechtse start-up Stoov: ontwikkeling en marktintroductie van elektrische verwarmde stoelkussens. De kussens vormen een zeer rendabel alternatief voor energieverslindende terrasheaters, maar kunnen ook worden toegepast als warmtebron in grote ruimtes zoals kerken en stadions, die normaal gesproken op inefficiënte wijze worden verwarmd.

Deze drie projecten samen zorgen voor een reductie van ruim 600 ton per jaar in de stad Utrecht. Mooie projecten waarmee Utrechtse ondernemers samen met het Energiefonds Utrecht weer een kleine stap zetten richting een energieneutrale stad.

Confidental Infomation