Onze prioriteit ligt bij advies in de breedte

Henk Vermeulen, voorzitter Stichting Energietransitie Utrecht

Het Energiefonds Utrecht is onderdeel van Stichting Energietransitie Utrecht (Setu). Onze prioriteit ligt bij advies in de breedte. We adviseren en ondersteunen bedrijven, stichtingen en verenigingen; daarvan kan (mede)financiering een onderdeel zijn. Door onze financieringsinstrumenten iets te verruimen helpen we concreet mee aan het gemakkelijker maken van de transitie. Kleinere investeringen kunnen direct via internet worden aangevraagd. Voor grotere financieringen moet een uitgebreidere aanvraag worden gedaan. De voorwaarden die gelden voor beide soorten aanvragen krijgen een update waardoor we er flexibeler mee kunnen omgaan en nog meer mensen en bedrijven kunnen helpen.

20 miljoen beschikbaar

Onze adviserende functie gaat vooral over het financieel realiseren van een project terwijl het bedrijf gewoon blijft doordraaien. Wat is de beste financieringskeuze, welke mogelijkheden zijn er, hoe zit dat fiscaal? Een belangrijk onderdeel is dat wij ook daadwerkelijk kunnen (mede)financieren als dat bijvoorbeeld bij een bank wat moeilijker lukt. De provincie en de gemeente Utrecht hebben daarvoor 20 miljoen beschikbaar gesteld. Het Energiefonds is een revolverend fonds, wat inhoudt dat een uitgeleend bedrag weer terugkomt in het fonds waarna het opnieuw kan worden uitgeleend ten behoeve van andere projecten.

“We staan voor de belangrijke taak om bedrijven nog beter en flexibeler door de energietransitie te helpen”

 

Wokken zonder vlam

Wij vormen samen met provincie en gemeente een eenheid waarin ieder zijn eigen rol heeft. Vooral de komende jaren is deze samenwerking heel belangrijk, want Utrecht wil dan al hele wijken van het gas halen. Dat betekent dat ondernemers in de regio zich nu al moeten voorbereiden. Wij gaan er actief aan bijdragen om ondernemers er vroegtijdig op te wijzen dat er straks geen gas meer is. Een wokbedrijf heeft nu bijvoorbeeld nog een vlam nodig om te kunnen wokken. Het is belangrijk om tijdig te onderzoeken wat de alternatieven zijn. Als je de transitie stapsgewijs invoert, hoeft de investering niet in een keer gedaan te worden op het moment dat het écht moet. Veel mkb’ers, verenigingen en stichtingen hebben al verduurzamingsmaatregelen genomen en vertellen daarover op onze website. Het is interessant om te lezen hoe andere ondernemers hun projecten hebben aangepakt.

Aflossen met besparing

Uit onderzoek blijkt dat vooral besparingen, terugverdientijd en subsidies belangrijk zijn voor het mkb om te verduurzamen. Het Energiefonds kan adviseren op het gebied van financiering en subsidies, maar uiteindelijk moet de besparing de financiering mogelijk maken. Want dat is wat er in feite gebeurt: de nieuwe energiemogelijkheden leveren een besparing op en met die besparing kan je een deel van de financiering aflossen. Wij zien een gasloze toekomst in elk geval met vertrouwen tegemoet en dragen daar graag aan bij.

Confidental Infomation